Trauma detail


Trauma

Is je kind verdrietig en heeft je kind last van buikpijn en nachtmerries? Heeft je kind een ernstige gebeurtenis meegemaakt of is je kind getuige geweest van bijvoorbeeld geweld of een ongeluk? Moet je kind hier vaak aan terugdenken en kan hij of zij het niet uit zijn of haar hoofd krijgen? Vindt je kind het lastig om erover te praten en wordt de traumatische gebeurtenis dan weer opnieuw beleefd? Vermijdt je kind sommige plaatsen, waardoor het niet op de plaats van het ongeluk hoeft te komen? Wordt je kind vaak erg verdrietig als hij of zij aan de gebeurtenis terugdenkt? Heeft je kind moeite met slapen? Vindt je kind het lastig om zich te concentreren op school? Is je kind soms opeens boos of schrikachtig? In deze gevallen kan er sprake zijn van een trauma.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten trauma’s:
  • Je kind heeft één keer iets ergs meegemaakt, dat hij of zij niet zag aankomen, bijvoorbeeld een verkeersongeluk.
  • Je kind heeft vaker iets ergs meegemaakt en je kind is zich ervan bewust dat het nog vaker kan gebeuren. Een voorbeeld hiervan is (seksuele) mishandeling of geweld in het gezin.
Eén op de vier kinderen van alle kinderen die iets ergs meemaken, krijgt last van een trauma. Niet iedereen blijft lang last hebben van iets ergs dat hij of zij heeft meegemaakt. 

De Kinderpraktijk biedt behandeling aan die is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Afhankelijk van de aard van het trauma, de mate van impact op het dagelijks leven en (de leeftijd van) het kind zelf, wordt er een methode gekozen en toegepast. 

Voorbeelden van methoden die worden gebruikt, zijn: EMDR, schrijftherapie en behandelprotocollen. De basis van alle methoden die gebruikt worden is veelal cognitieve gedragstherapie.

Het gaat hierbij om individuele behandelingen, van elk 45 minuten. 

Share by: