Autisme Spectrum Stoornis


Autismespectrumstoornis 

Heeft je kind moeite met het maken van contact met anderen, doordat het de sociale interactie niet zo goed begrijpt? Heeft je kind hierdoor geen of weinig (behoefte aan) vrienden? Heeft je kind moeite met veranderingen of met dagen met minder structuur, zoals vakanties? Zijn er onderwerpen waar je kind heel veel vanaf weet en waar het heel veel over kan vertellen? Vindt je kind het moeilijk om emoties bij andere mensen te begrijpen? Begrijpt je kind grapjes niet, waar anderen wel om moeten lachen? Is je kind gefascineerd door draaiende voorwerpen, gevoelig voor harde geluiden of juist ongevoelig voor warmte of kou? In dit geval kan er sprake zijn van een Autismespectrumstoornis. Niet bij elk kind komen alle bovenstaande kenmerken naar voren, wat het ingewikkeld maakt om autisme te onderscheiden. 

Psychodiagnostisch onderzoek kan uitwijzen of er bij je kind sprake is van autisme. Naast dit onderzoek wordt er ook gevraagd aan de ouders en leerkracht/mentor of ze meerdere vragenlijsten willen invullen. Heel soms wordt er ook een observatie gedaan op school. Ter afsluiting van het onderzoek zullen ouders/verzorgers een eindverslag ontvangen. 

Het kan zijn dat je kind al eerder een autisme-diagnose heeft ontvangen, maar het nog lastig vindt om met autisme om te gaan. Speciaal voor die kinderen wordt er binnen de praktijk een aantal trainingen gegeven. Na overleg wordt de training gekozen die het beste bij je kind past. Daarnaast wordt aan de ouders ook psycho-educatie aangeboden (uitleg over wat er precies aan de hand is). Een van de trainingen die in de praktijk wordt gegeven, is Brainblocks. Hierbij leren kinderen door middel van blokjes hun gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. 

Share by: