ADHD


ADHD (Aandachtstekortstoornis)

Heeft je kind moeite met stilzitten of is je kind erg onrustig? Kan je kind op school en/of thuis zijn aandacht niet bij zijn werk houden, waardoor hij of zij het werk niet afkrijgt? Is je kind een dromer of klaagt je kind over ‘chaos in het hoofd’? Merk je dat je kind belangrijke dingen vergeet en moeite heeft met het onthouden van routinetaken? In dat geval kan er sprake zijn van een vorm van ADHD. 

ADHD is de afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD is onder te verdelen in drie verschillende onderdelen: aandachtstekort (moeite hebben om de aandacht op een taak te richten), impulsiviteit (eerst doen en daarna pas denken) en hyperactiviteit (druk en onrustig gedrag vertonen). Het is niet zo dat elk kind last moet hebben van alledrie de onderdelen om aan de diagnose ADHD te voldoen. 

Psychodiagnostisch onderzoek kan uitwijzen of er bij je kind sprake is van ADHD. Naast dit onderzoek wordt ook aan de ouders en leerkracht/mentor gevraagd of ze één of meerdere vragenlijsten willen invullen. Heel soms wordt er ook een observatie gedaan op school. Als afsluiting van het onderzoek zullen ouders/verzorgers een eindverslag ontvangen. 

Het kan zijn dat je kind al eerder een ADHD-diagnose heeft ontvangen, maar het nog lastig vindt om met de ADHD om te gaan. Speciaal voor die kinderen wordt er binnen de praktijk een aantal trainingen gegeven. Na overleg wordt de training gekozen die het beste bij uw kind past. 
Een training die wij onder andere aanbieden, is Braingame Brian. Deze game wordt grotendeels in de thuissituatie geoefend. Je kunt hier meer informatie vinden.
Een andere training die in de praktijk wordt gegeven, is Brainblocks. Hierbij leren kinderen door middel van blokjes hun gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. 

Share by: