• 1
 • 2
 • 3

Begaafdheidsonderzoek

 1. Doelgroep
  Kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot en met 23 jaar, waar vragen zijn omtrent hoog functioneren op school of werk. Deze kinderen springen eruit omdat ze snel de stof begrijpen, ook al is deze heel moeilijk. De leerkracht weet niet goed welke antwoorden gegeven moeten worden op de vragen van het kind. Deze kinderen functioneren goed. Bij andere kinderen kan er sprake zijn van onderpresteren, van motivatieproblemen, van concentratie- of gedragsproblemen. Deze kinderen hebben mogelijk behoefte aan extra uitdaging. Deze kinderen en jongeren lopen vast, krijgen op school niet de juiste uitdaging en begeleiding en lopen vast. Vragen die dan spelen zijn: is het verstandig om mijn kind te laten versnellen, hoe krijgt mijn kind meer vriendjes om mee te spelen, enz.

 2. Inhoud onderzoek
  Met ouders wordt een sterkte – zwakte – analyse gemaakt van het kind op verschillende domeinen. De ontwikkeling wordt in kaart gebracht, de vaardigheden en prestaties worden uitgebreid besproken. Door ouders (en soms door het kind) worden vragenlijsten ingevuld.

  Daarnaast wordt bij het kind een intelligentietest afgenomen. Dit wordt aangevuld met een persoonlijkheids- en creativiteitsonderzoek. Indien sprake is van concentratie- of faalangstproblemen wordt dit meegenomen in het onderzoek.

 3. Doel van het programma
  Na afloop van het begaafdheidsonderzoek wordt een compleet beeld van het kind verkregen en worden adviezen gegeven op welke manier begeleiding en ondersteuning vormgegeven dient te worden, zowel in de thuissituatie als op school.

 4. Waar vindt het plaats
  De testafname vindt plaats bij de Kinderpraktijk, Reeweg Oost 71 in Dordrecht

 5. Duur/ intensiteit (hoe lang duurt het, hoeveel tijd per week kost het, wanneer is het, kan het ook buiten kantoortijden/ in het weekend)
  Na een aantal gesprekken van 50 minuten met ouders wordt de intelligentietest afgenomen. Deze varieert in duur tussen een en twee uur, afhankelijk van het kind en de test. Daarnaast wordt een nieuwe afspraak met het kind gemaakt om de overige testonderdelen af te nemen.

  Het eindgesprek vindt over het algemeen plaats na drie weken na het laatste onderzoeksmoment.

 6. Wie is de contactpersoon voor dit programma
  Informatie kan opgevraagd worden bij de praktijkondersteuner:
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  078-6390705