• 1
 • 2
 • 3

Minder boos en opstandig

 1. Doelgroep

  Het programma Minder Boos en Opstandig is bedoeld voor kinderen (8 tot en met 12 jaar) met ernstige gedragsproblemen (ODD / CD / ADHD) en hun ouders. Let op, dit is een combinatietraining ouders – kind

 2. Welke methoden/ werkvormen worden toegepast

  Dit programma is door het NJI erkend als effectief. Minder Boos en Opstandig is gebaseerd op het Amerikaanse Coping Power Program. De bijeenkomsten zijn onder meer gewijd aan observatievaardigheden, prijzen en belonen, positieve opdrachten geven, niet reageren en apart zetten, goed voor jezelf zorgen en het creëren van een positief gezinsklimaat.

  De kindtraining bestaat uit een groep van vijf/zes kinderen. Aan de orde komen onder meer: herkenning van gevoelens, leren omgaan met boosheid, aanleren van de zogeheten 'Stop en denk-methode', gebruik leren maken van verschillende stappen om sociale problemen op te lossen, gebruik van deze methode in alledaagse situaties.

  Naast het bijwonen van de bijeenkomsten zijn er zowel voor de ouders als de kinderen huiswerkopdrachten om in het dagelijks leven te oefenen met het geleerde.

 3. Doel van het programma

  Het doel van het programma is boosheid en opstandig gedrag bij kinderen te verminderen en hen te leren anders met moeilijke sociale situaties om te gaan. Dat gebeurt door kinderen en hun ouders te trainen. Kinderen krijgen groepsgewijs training in beter omgaan met boosheid en het gebruik van de 'Stop en denk-methode'. Ouders leren in een groep beter te observeren en goed gedrag te prijzen en te belonen.

 4. Waar vindt het plaats

  De training vindt plaats bij de Kinderpraktijk, Reeweg Oost 71 te Dordrecht.

 5. Duur/ intensiteit

  De trainingen verlopen volgens een vast programma waarbij de kindtraining wordt gegeven aan groepen met een groepsgrootte van maximaal vijf kinderen en de oudertraining in een groep van vijf tot acht ouders. Beide trainingen omvatten 18 bijeenkomsten van een uur.

 6. Wie is de contactpersoon voor dit programma

  Informatie kan opgevraagd worden bij de praktijkondersteuner:
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  078-6390705