• 1
 • 2
 • 3

Dyslexieonderzoek

 1. Doelgroep

  Kinderen en jongeren in de leeftijd vanaf groep 4. Er is een aantoonbare achterstand op lees- en spellinggebied. De Kinderpraktijk heeft het keurmerk van het KwaliteitsinstituutDyslexie, waardoor zowel onderzoek naar dyslexie volgens de vergoede zorg en onvergoede zorg kan plaatsvinden. Het onderzoek en behandeling worden vergoed als aan de verschillende eisen wordt voldaan. De vergoede dyslexie wordt volgens het protocol EED uitgevoerd.

 2. Welke methoden/ werkvormen worden toegepast

  Wanneer aan de voorwaarden voldaan wordt (3xE-scores voor de drie laatste DMT-afnames op school en aantoonbare begeleiding op school) wordt een intakegesprek gepland. Na een intakegesprek wordt bij het desbetreffende kind/jongere een intelligentietest afgenomen. Daarnaast wordt een didactisch onderzoek afgenomen door de aan de Kinderpraktijk verbonden logopediepraktijk LiAn. Deze praktijk bevindt zich in hetzelfde gebouw. Nadat alle gegevens verzameld zijn, wordt een verslag geschreven en wordt in een eindgesprek het resultaat met ouders besproken. Indien het kind recht heeft op behandeling, wordt vervolgens een afspraak op school gepland en wordt de behandeling (uitgevoerd door een van de logopedisten die aangesloten zijn bij de Kinderpraktijk) gestart. De dyslexiespecialist monitort de behandeling. De hoofdbehandelaar superviseert het totale proces.

 3. Doel van het programma

  Inzicht krijgen in de oorzaak van de lees- en spellingsproblematiek, eventueel afgifte dyslexieverklaring, acceptatie van de dyslexie en vermindering van de problematiek door middel van behandeling.

 4. Waar vindt het plaats

  De testafname vindt plaats bij de Kinderpraktijk, Reeweg Oost 71 in Dordrecht. Behandelingen kunnen plaatsvinden bij aangesloten logopediepraktijken of op scholen. Dit vergroot de toegankelijkheid van de behandeling.

 5. Duur/ intensiteit

  Na een intakegesprek van ongeveer 25 minuten wordt de intelligentietest afgenomen. Deze duurt ongeveer anderhalf uur. Daarnaast duurt het onderzoek bij de logopediste ongeveer 4 uur. Het eindgesprek volgt maximaal vier weken na het laatste contact. De behandelingen nemen ongeveer een jaar in beslag.

 6. Wie is de contactpersoon voor dit programma

  Informatie kan opgevraagd worden bij de praktijkondersteuner:
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  078-6390705


Een enthousiaste jongen die met veel plezier de dyslexiebehandelingen bij onze praktijken heeft gevolgd, heeft een 8+ voor zijn spreekbeurt gehad.
En zeker verdiend!