• 1

Van vechtscheiden naar echtscheiden - training voor kinderen en hun ouders

In november-december 2016 hebben wij meegedaan met de Divorce Challenge (initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie).
We zijn uitgekozen tot de beste 12 (van de 506!) ideeën van Nederland.
Er is een compilatie gemaakt van de pitches van deze 12 beste inzendingen, waarin onze medewerker Colinda ook te zien is:

 

Als ouders gaan scheiden, gaat dat soms op een harmonieuze manier. In sommige gevallen is scheiden een langdurig traject, vol conflicten, ruzies en meningsverschillen. Dit kan heel beangstigend zijn voor een kind. De veilige thuissituatie kan opeens veranderen in een onveilige plek waar de sfeer onvoorspelbaar is. Het zicht op gevoelens en behoeften van de gezinsleden raakt vertroebeld.

 1. Doel

  Voor deze kinderen en hun ouders is een groepstherapie ontwikkeld. Het doel hiervan is om een veilig opvoedingsklimaat te creëren voor de kinderen waarin zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. In de oudergroep wordt gewerkt aan de volgende doelen:
  - Centraal stellen van de kinderen
  - De-escaleren van de strijd
  - Oude kwetsingen leren benoemen en ermee leren omgaan

  In de kindergroep wordt gewerkt aan een presentatie waarin zij in een zelf verzonnen vorm mogen laten zien aan de ouders wat de vechtscheiding met hen doet.
  In de kindergroep wordt gewerkt aan de volgende doelen:
  - Het ontschuldigen van de kinderen
  - Het leren benoemen en uiten wat de vechtscheiding met hen doet.

 2. Voor wie is de training bedoeld

  Voor ouders met hun kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar, die opgroeien in een vechtscheiding. De groep is niet geschikt voor kinderen met ernstige gedrags- en/of emotionele problemen, omdat deze belemmerend kunnen werken in de groep. Deze kinderen hebben meer baat bij individuele ondersteuning.

 3. Wanneer

  Vanaf medio 2017 gaat de training (acht bijeenkomsten) van start. Het adres waar de training gehouden wordt is Reeweg Oost 71 te Dordrecht in praktijk078.
  Updates over de data en tijden zullen geplaatst worden op www.kinderpraktijkdordrecht.nl/echtscheiding. 

 4. Kosten

  Per gezin wordt vanaf aanvang tot afsluiting zowel met de ouders als met de kinderen intensief gewerkt. Elke twee weken wordt het programma gedurende twee uur uitgevoerd. De totale kosten voor dit hele traject bedragen €2000,- per gezin.

 5. Vragen

  Heeft u nog inhoudelijke of andere vragen, neem gerust contact op met Colinda Berendsen per mail
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 078-6390705.